. Orta irilikte, taze ve körpe bezelyeler seçilmelidir.
. Bezelyeler kapçıklarından temizlenip, tanelenir.
. Çok kart, sarı renkli taneler fazla nişasta içerdiklerinden, sonradan bulanık görünüme neden olurlar. Bu yüzden, böyle taneler ayrılır.
. İyice yıkanan taneler kaynamakta olan suya atılarak 2-3 dakika haşlanır. Süre bitiminde bir süzgece alınarak haşlama suyu süzülür.
. Bezelyeler sıcak halde iken kavanozlara doldurulur.
. Bir kiloluk kavanozlara bir tatlı kaşığı, yarım kiloluk kavanozlara yarım tatlı kaşığı tuz konarak bezelyeleri örtecek ve tepede 1,5 cm. boşluk kalacak şekilde kaynar su ilave edilir.
. Kapakları sıkıca kapatılır.
. Hazırlanan kavanozlar otoklav tencerede manometre devamlı 0,75′i gösterecek şekilde yarım kiloluk kavanozlar 30 dakika, bir kiloluk kavanozlar 35 dakika süreyle sterilize edilir.
. Düdüklü tencere kullanılacaksa, sterilizasyon süresi beşer dakika uzatılmalıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder