Düzce mutfağı

Yörenin kendine has yemekleri mevcuttur. Arnavutların Arnavut böreği, Tatarların şıl böreği, göbete ve mantısı, Muhacırların katlama, sarı burma ve su böreği, Boşnakların Boşnak tatlısı, yerli Türklerin gözleme ve höşmelisi, tavuklu keşkeği, Gürcülerin lepsi, Çerkez ve Abazaların mamursa, Çerkez tavuğu ve halujları meşhurdur.

Mısır: Mısırı haşlayarak, közde pişirerek yiyorlar. Mısır unundan muhteşem lezzetli cadi adını verdikleri mısır ekmeğini hazırlıyorlar.(Aşağıda tarifini de veriyoruz.) Balığı mısır ununa bulayıp, kızartıyorlar. Düzce’deki en meşhur köfteci, tarifi verirken mısır unu koyduğunu anlattı.

Fındık: Taze ve tuzlanmış çerezlik fındık, fındık ezmesi ve fındık yağı marketlerde en çok karşımıza çıkan çeşitler.

Peki tuzlu fındık nasıl hazırlanıyor? Taze fındığı önce çatlatıp, ardından kavurup tuzluyorlar. Tüm bu işlemlerden sonra da havası alınarak ambalajlanıyor.

Fındık yağını ise ağırlıklı kızartmalarda kullanıyorlar. Hem sağlıklı hem de lezzetli bir yağ. Fındığı öğütüp, un haline getirdiklerini ve krep hazırlarken bu fındık ununu da kullandıklarını öğreniyoruz Dokuz Değirmenköyü’ndeki tesisin işletmecisinden.

Düzce’nin hem merkezinde hem de ilçelerinde sayısız ekmek fırını var. Odun ateşinde, ocakta pişirilen ekmeklerin tadına doyum olmuyor. Hele bir de köyde pişen ekmeklerden tadabilirseniz...

Her etnik grup kendi mutfağını korumuş ve geliştirmiş. Düzce’de bugün çok zengin yemek mozaiğinden bahsedilebilir. Hızla ilk akla gelenler Arnavutların Arnavut böreği, Tatarların şıl böreği, göbete ve mantısı, Muhacirların katlama, sarı burma ve su böreği, Boşnakların Boşnak tatlısı, yerli Türklerin gözleme ve höşmelimi, tavuklu keşkeği, Gürcülerin lepsi, Çerkez ve Abazaların mamursa, Çerkez tavuğu ve halujları son derece ve meşhur. Bir de Düzce Köftesi var ki, tüm Düzceliler sahip çıkıyor. Burada her gruba özel bir yemek tarifi verme şansımız olmadığı için bu bölümü seçtiğimiz 2-3 tarifle sınırladık. Bu rehberin görevi de Düzce’yi ve Düzcelileri tanıtmak için ip uçları vermek, yaşayarak – tadarak öğrenmek de size kalıyor.

Kaldirik Dolması: Kaldirik yöreye özgü karakteristik bir yaprak türü.
Malzemeler: 10 kişilik
500 gr. Taze kaldirik yaprağı veya kurusu
1 adet limonun suyu
100 gr. katı yağ
1/2 lt. su
1/2 kg. yoğurt
dolma harcının hazırlanışı:
300 gr. mısır unu
400 gr. ince kıyılmış soğan
1 adet yumurta
tuz, karabiber

Hazırlanışı: Bir tencerede bol su kaynatıp, limon suyunu kaynamış suya ilave ediyoruz ve kaldirik yapraklarını 3 dakika kadar kaynayan suda haşlıyoruz. 3 dakika sonunda yaprakları süzüp ve soğuk sudan geçirip, soğumaya bırakıyoruz. Yarım lt. suya, 200 gr. kıyılmış soğanı, mısır ununu, yumurtayı, tuz ve biberi koyup, koyu bir kıvam alıncaya kadar karıştırıyoruz. Tencerenin dibine birkaç yaprak yaydıktan sonra, hazırladığımız dolma harcı ile yaprakları sarıyoruz ve tencereye dizdikten sonra da kalan yapraklarla dolmanın üzerini örtüyoruz. Kullanmadığımız 200 gr. soğanı, erittiğimiz yağ ile kavurup, üzerine su ilave edip, biraz daha kaynattıktan sonra dolmaların üzerine ilave edip ve 15 dakika kadar dolmayı pişirmeye devam ediyoruz..Yoğurdu sıcak su dolu bir kabın içinde ılındırdıktan sonra ve dolma ile birlikte servis yapmaya hazırız.

Cadi (Mısır Ekmeği)
Malzemeler:
• 4 su bardağı mısır unu
• 1 çorba kaşığı tuz
• 4,5 su bardağı kaynar sıcak su
Hazırlanışı: Tuz ve orta kararda kaynar su eklenen mısır unu, kaşıkla iyice yoğrulur. Kaynar su, Cadi’ye hem lezzet hem de kıvam verir. Yoğrulan hamur, az miktarda sıvı yağlı tavaya düzgün bir şekilde yerleştirilir ve altlı, üstlü olarak kızarana kadar pişirilir. Cadi’nin fırında pişirilmesi durumunda sıcaklık 200 dereceye ayarlanır. Yüksek sıcaklıktaki fırında pişirilecek Badi daha lezzetli olur. Özellikle, yoğurt, malahto, lobyo phala, süt ve tereyağıyla pişirilen tavada yumurtayla yenmesi halinde Cadi’nin tadına doyum olmaz.

Haluj (Mantı)
Hamur malzemeleri:
1 kg. un
2 adet yumurta
2 su bardağı süt
tuz
Haşlama Suyu İçin:
Bir yemek kaşığı sıvı yağ
150 gr. tereyağı
Mantı içi:
300 gr. Çerkez peyniri
Açıbra otu

Hazırlanışı: Hamur malzemesi karıştırılarak yoğurup, üzerine nemli bez örterek yaklaşık 30 dakika dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlendirilen hamurlardan orta boy bezeler yaptıktan sonra, her bezeyi oklava ile tek tek açıyoruz. Hamurlar mantının aynı büyüklükte olması için, bir bardak yardımıyla daire şeklinde parçalara dönüştürülüyor. Hamurların içine, önceden hazırlanan mantı içini koyduktan sonra, hızla ve sıkıca kapatıp, içinde tuz, ve biraz da sıvı yağ bulunan kaynamış suya attığımız mantıları yaklaşık 15 dakika kadar pişmesini bekliyoruz. Pişen mantıyı süzerek servis tabağına koyduktan sonra, üzerine eritilmiş yağ gezdirerek servise hazır hale getiriyoruz. Mantı içi, temin edilebilen malzemeye göre de değişiklik gösterebiliyor. Siz de patatesli, kıymalı, ısırgan otlu, ya da tavuklu yapabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder