Çanakkale mutfağı

Her kenarından denize kıyısı olan Çanakkale ve ilçeleri tam bir deniz ürünleri cennetidir. Her mevsim taze balık ve deniz ürünleri bulmak mümkündür.

Gökçeada ve Bozcaada üzümleri ve burada yetişen üzümlerden geleneksel yöntemlerle imal edilen şarapları tadılmalıdır.

Çanakkale'den Yemek Tarifleri

Asma yaprağında sardalye
Malzemeler:
16 adet büyük sardalye
16 adet salamura asma yaprağı
1/2 su bardağı rafine yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı limon suyu
1 adet limon (dörde bölünmüş)

Hazırlanışı: Asma yapraklarının her iki tarafı yağlanır. Balıklar tuzlanıp üzerine limon suyu ve yağ dökülür. Sardalyeler birer asma yaprağına yerleştirilip, balıkları örtecek şekilde rulo yapılır. Beş dakika kadar ızgarada pişirilir. Dörde bölünmüş limon ile süslenerek servis yapılır.

Peynir Helvası
Malzemeler:
1 kg. koyun sütünden yapılmış peynir
200 gr. irmik
3 adet yumurta sarısı
1.5 kg. şeker
200 gr. peynir

Hazırlanışı: Peynir, irmik ve yumurta sarıları bir tencerede karıştırılarak hafif hararetli ateşte eritilir. Piştikten sonra 200 gr. peynir daha eklenerek biraz daha ateş üzerinde tutulur. Soğuyunca üzerine toz şeker konup karıştırılır. tepsiye dökülerek fırına verilir.

Yoğurtlu kavurma
Malzemeler:
1 kg kuzu kuşbaşı
4 orta boy kuru soğan
2,5 kahve fincanı sıvı yağ
2,5 kahve fincanı yoğurt
1 baş sarımsak
Yarım demet maydanoz
8-10 adet sivri biber
1-2 adet domates
1,5 su bardağı sıcak su
Tuz

Hazırlanışı: Sıvıyağı iyice kızdırın. Kuşbaşı eti ilave edip kavurun. Soğanları yarım halkalar halinde doğrayıp etlere ekleyin. Soğanla eti birlikte ağır ateşte 20 dakika pişirin. Doğranmış yeşil biberleri ve bir bardak sıcak suyu etlere ilave edin. Suyunu çekip etler yumuşadığında yarım bardak su daha ekleyip biraz daha pişirin. Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın. Maydanozu ince ince kıyıp domateslerle birlikte yemek suyunu çektikten sonra etlere ilave edin. Bir süre daha pişirip ocaktan alın. Sarımsakları soyup dövdükten sonra yoğurtla karıştırın. Kavurmayı servis tabağına aldıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin. Kırmızı toz biberi yağda kızartıp üzerine gezdirirseniz daha farklı bir lezzet elde edersiniz.

Fırında palamut
Malzemeler: 4 kişilik
4 palamut
4 soğan
3 domates
4 sivri biber
2 limon
Yarım demet maydanoz
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber

Hazırlanışı: Balıkları temizleyip yıkayın. Soğanı piyazlık doğrayıp biraz tuzla ovun. Domates ve biberleri küçük küçük doğrayıp maydanozu kıyın. Tuz, karabiber ve limon suyu ilave edip tüm malzemeyi bir kapta harmanlayın. Hazırladığınız karışımın yarısını balıkların içine doldurun. Balıkları hafifçe yağlanmış fırın tepsisine dizin. Kalan malzemeyi üzerlerine serpip önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında pişirin. Balıkları servis tabaklarına alıp limon dilimleriyle süsleyerek servis yapın.

Şaraşura
Malzemeler: 6 kişilik
Yarım kg taze fasulye
1 patlıcan
1 kabak
2 patates
3 çarliston biber
1 soğan
2 domates
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1.5 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı domates salçası, tuz

Hazırlanışı: Soğanı soyup iri iri doğrayın. Biberleri kalın halkalar halinde doğrayın. Domatesleri soyup küp küp doğrayın. Sıvıyağı tencerede ısıtıp soğanı pembeleştirin. Biber ve domatesi soğana ekleyip karıştırın. Salçayı çok az suda eritip tencereye ekleyin. Fasulyeleri temizleyip ikiye bölün. Patates, kabak ve patlıcanları soyup küp küp doğrayın. 1.5 su bardağı sıcak su, tuz ve sebzeleri tencereye ekleyip 30 dakika pişirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.

Midyeli pilav
Malzemeler: 6 kişilik
2 su bardağı pirinç
2 soğan
1 çay kaşığı sıvıyağ
3 su bardağı sıcak su
40 temizlenmiş midye
1 çay bardağı kuş üzümü
1 çay bardağı çam fıstığı
2 çorba kaşığı tozşeker
Nane, karabiber, dolmabaharı
1 çorba kaşığı tuz

Hazırlanışı: Soğanları soyup ince ince doğrayın. Sıvıyağı tencerede kızdırıp soğanları pembeleştirin. Pirinci yıkayıp suyunu süzün ve soğana ekleyip 5 dakika kavurun. Kuş üzümü ve çam fıstığını ilave edip 3 dakika daha kavurun. Tuz, tozşeker, nane, karabiber ve dolmabaharını ekleyin. Midyeleri yıkayıp suyunu süzün. 3 bardak sıcak su ile birlikte pilava ekleyip pişirin. Pilavı ateşten alıp 10 dakika demlendirin. Tahta kaşıkla harmanlayın. Sıcak olarak servis yapın.

Köbete (Tavuklu börek)
Malzemeler: 8 kişilik
Hamur malzemesi: 4 su bardağı un
1 yumurta
1 su bardağı su
1 çay kaşığı toz maya
Tuz
İç malzemesi: 1 tavuk göğüs eti
3 su bardağı su
3 soğan
3 sivri biber
1 domates
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Tuz, karabiber
Üzeri için: 1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı sıvıyağ

Hazırlanışı: Unu hamur yoğurma kabına alıp ortasını havuz gibi açın. Tuz, yumurta ve mayayı ilave edip azar azar su ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru ılık ortamda 15 dakika dinlendirin.Tavuk göğüs etini tencereye alıp 3 bardak su ile haşlayın ve tel tel ayırın. Tavuk suyunu daha sonra kullanmak üzere muhafaza edin. Soğanları piyazlık doğrayıp sıvıyağda pembeleştirin. Sivri biberleri ve domatesleri doğrayıp soğana ekleyin, 5 dakika pişirin. Tavuk göğüs etini, tuz ve karabiberi ilave edip ateşten alın. Hamuru iki eşit parçaya ayırıp merdaneyle tepsi büyüklüğünde açın. Bir parçasını tepsiye yerleştirip iç malzemeyi üzerine yayın. Diğer hamuru üzerine kapatın. Yumurta sarısı ile sıvıyağı karıştırıp hamurun üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin. Fırından alıp börek sıcakken üzerine tavuk suyunu gezdirerek dökün. Suyunu çekince dilimleyip sıcak olarak servis yapın.

Hoşmerim
Malzemeler: 6 kişilik
1 kg tuzsuz lor peyniri
1 çorba kaşığı irmik
3 çorba kaşığı un
3 su bardağı tozşeker
Süsleme için: Çam fıstığı

Hazırlanışı: Lor peynirini tencereye alın. Orta ateşte 10-15 dakika tahta kaşıkla karıştırarak eritin. İrmiği ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun unu ekleyip sürekli karıştırarak pişirin.
Tozşekeri ilave edip tencerenin dibi tutmaya başlayıncaya kadar karıştırmayı sürdürün. Helvayı servis tabaklarına alıp üzerini çam fıstığı ile süsleyerek servis yapın.

0 yorum:

Yorum Gönder