Ev yapımı Türk lokumu

Bayramlarla özdeşleşen lokum,yanında bir fincan köpüklü Türk kahvesi ile geleneksel ikramların başında gelir.Dünyaca bilinen bir Türk tatlısı olan lokumu,araştırıp tarifini sizler için uyguladık.Bu nefis lokumu,verdiğimiz aşamaları dikkatlice takip ederek hazırlayıp konuklarınıza sürpriz yapabilirsiniz.


Sade Türk lokumu
KAÇ KİŞİLİK: 8-10
HAZIRLAMA SÜRESİ: 45 dk
PİŞME SÜRESİ: dk

Malzemeler
# 1 kg tozşeker
# Yarım litre su
# 1 çorba kaşığı limon suyu
# 1 su bardağı (100 gr) nişasta
# Yarım çay bardağı su
# 2 gr krem tartar
# Bir miktar badem yağı
Harmanlamak için:
# 1 çay bardağı nişasta
# 1 su bardağı pudraşeker

Hazırlanışı

1Tozşeker ve suyu tencereye alın. Şeker eriyinceye kadar orta ateşte kaynatıp limon suyunu ekleyin. Hafifçe koyulaşıncaya kadar kaynatmaya devam edin. Üzerinde biriken köpüğü alın.

2 Bir bardak nişasta ve yarım çay bardağı suyu bir kâsede çırpın. Kaynayan suya azar azar ve sürekli karıştırarak ilave edin. Krem tartarı ekleyip macun gibi oluncaya kadar kaynatın.

3 Yüksek kenarlı bir tepsiyi badem yağıyla yağlayın. Pelte halindeki lokum harcını tepsiye döküp soğumaya bırakın. Düz bir zemine pudraşeker ve nişastayı karıştırıp yayın. Üzerine tepsiyi ters çevirerek lokumu alın. Mutfak makasına badem yağı sürüp lokumu iki parmak kalınlığında şeritler halinde kesin.Şeritleri pudraşekerine iyice bulayıp küp küp kesin.Hazırladığınız lokumları tekrar pudraşekerine bulayıp bir kavanozda muhafaza edin.


Püf noktası

Kaynayan şekerli suyun kıvamını anlamak için koyulaşınca kaşığın ucuyla bir miktar alıp bir tabağa dökün. Üfleyerek soğutup parmağınızla tabaktan kaldırın. Tabağa yapışmıyorsa kıvamı tamamdır. Lokum haline geldiği ise nişasta kokusu kalmamasından, renginin koyulaşmasından ve üzerine bir tutam pudraşeker atıldığında şekerin kuru kalmasından anlaşılır. Lokum harcına dövülmüş sakız, kıyılmış badem, fıstık, fındık ve gül, limon
ve nane aromaları ekleyerek değişik çeşitlerini hazırlayabilirsiniz.

Krem tartar pastanelerde ve aktarlarda bulunur.Lokumda kullanacağınız nişasta ve pudraşekerin taze,kuru ve nem almamış olmasına dikkat edin.

0 yorum:

Yorum Gönder