Balık Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar ve Saklama Koşulları
Gönderen
seyahatname
on 9 Temmuz 2009 Perşembe
Balık Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
1. Gözleri parlak ve dışarı bombeli olan balıklar satın
alınmalıdır. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca
gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri
çöker. Taze balığın derisi gergin ve parlak olur.
Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen
çukurluk anında düzelir.
2. Taze balığı başından tutup kaldırınca, kuyruğu aynen
tepsideki gibi dimdik kalkar. Halbuki bayat balığı bu
şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar.
3. Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık
bayatladıkça bu renk değişir. Taze balık hemen
hemen kokusuzdur.
4. Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır. Elimizi kafadan
kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir.
Balığın Saklama Koşulları
1. Balığın alınması kadar saklanması da çok önemlidir. Balıklar genelde oda
sıcaklığında (20oC) 20 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden
durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup, yaz aylarında klimasız mahallerde bu
süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 20 saati geçecekse muhakkak temizlenip,
buzdolabına konulmalıdır.
2. Buzdolabında +5oC’lik sıcaklıkta 3 gün, tek yıldızlı buzdolaplarının
buzluklarında 14 gün saklanabilir. Daha uzun süreli saklamalar muhakkak üç
yıldızlı buzdolaplarının –18oC’lik ”deep-freeze”lerinde veya
bağımsız ”deep freeze”lerde yapılmalıdır. Deep-freeze’lerde saklama süreleri
hamsi, sardalya gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ile 4 adedi bir kilo gelen
çipura, lüfer gibi balıklar için 5 ile 6 ay, beheri 1 kilodan büyük balıklar için ise
6 ile 8 aydır. –25oC’lik ”deep-freeze” lerde ise bu süre yaklaşık %50 artar.
3. Balıkların dondurmadan önce hafif tuzlanması ve temizlenmesi gerekir. Ancak
hamsi, sardalya ve gümüş gibi balıklar bunun istisnasıdır. Bu balıkların
temizlenmeden saklanması gerekir.
4. Dondurulan balıklar çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır. Bu
durum, bakteri üremesi açısından sakıncalı olabilir. Bu nedenle dondurulan
balıklar aile nüfusuna göre iki veya üç kişilik porsiyonları içeren öğünlere
bölünerek ve üzerine balığın cinsini, dondurulduğu tarihi içeren bir etiket
(sticker) yapıştırılarak dondurulmalıdır.
Ambalajları önce buzdolabının 0 ile +5oC’lık bölümünde birkaç
saat soğutulmalı, hemen ardından balıklar ambalajlanarak derin dondurucuya
konulmalıdır. Bu işlem esnasında derin dondurucunuzu ”şoklama” konumuna
getirmelisiniz. Balığı çözeceğiniz zaman ise, iri balıkları buzdolabının
normal kısmına alıp bir gün dinlendirerek çözebilirsiniz. Haşlanmış küçük
karidesleri ise hemen sıcak suya atabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder