Yumurta Satın Alırken Uyulması Gereken Kurallar ve Saklama Koşulları
Gönderen
seyahatname
on 9 Temmuz 2009 Perşembe
Yumurta Satın Alırken Uyulması Gereken Kurallar
1. Kesinlikle çiğ yumurta tüketilmemelidir. Hem gıda güvenliği açısından risk
taşırken, hem de beslenme açısından hatalıdır. Zira yumurtadaki avidin isimli
bir protein biyotin vitaminini bağlayarak metabolizma tarafından kullanılmasını
önler.
2. Marketten satın alınırken yumurtaların soğukta tutuluyor ve temiz olmasına,
çatlak olmamasına dikkat edilmelidir.
Yumurta Saklama Koşulları
1. Yumurtalar eve getirirken çatladığında temiz bir kaba kırılıp, üzeri sıkıca
kapatılır ve buzdolabında saklanır. Bu yumurta en çok 2 gün içinde tüketilir.
2. Yumurtalar ve yumurta içeren hiçbir gıda oda sıcaklığında 2 saatten fazla
bırakılmaz. Ortamın sıcaklığı 30oC’dan fazla ise bu sürenin 1 saatten az
tutulmasına özen gösterilir.
3. Yumurtayı tavada pişirirken sarısının ve beyazının sert olmasına dikkat edilir.
4. Kabuklu taze yumurtanın buzdolabında saklama süresi 3-5 haftadır. Çok katı
olacak şekilde haşlanmış yumurtanın buzdolabında saklama süresi en çok 1
haftadır.
5. Yumurtalar marketten geldikten sonra kesinlikle yıkanarak buzdolabına
koyulmamalıdır. Çünkü yumurta yüzeyindeki nem miktarı artar ve kabuktaki
gözeneklerin açılarak yumurta içine bakterinin girmesine olanak verir.
Yumurtalar sadece kullanmadan hemen önce üzerindeki kiri uzaklaştırmak
için fırçalanarak yıkanabilir ve kağıt havlu ile kurulandıktan sonra
kullanılabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder