Süt Ürünlerini Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar ve Saklama Koşulları

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHBVnPO8chYarbhkjGutXcLcyd5v4KajfYmfaChphKoXh6MOG039Lc4D-aELqcBw7RQyqJ44KdpY3yX5kJeIMjV-krIP60KLVQOGYl8XhrJ0JsE_9902v32ZJCyVKT47pQko9qWOElMHc/s320/s%C3%BCt+%C3%BCr%C3%BCnleri.jpg
Süt Ürünlerini Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

1. Kesinlikle sokak sütü tüketilmemelidir!

2. Çiğ süte sağıldığı hayvandan, sağım esnasında
kullanılan ekipmanlardan, sağım yapan kişiden,
ortam havasından ve diğer dış faktörlerden (toprak,
gübre, vs…) bakteri bulaşması olmaktadır.
Özellikle meme iltihabı (mastitis) olan hayvanlardan
bulaşma neticesinde çiğ sütteki bakteri sayısı oldukça
artmaktadır. Bu nedenle çiğ süt ciddi rahatsızlılara
hatta ölümlere sebep olabilen bakteriler
içerebilmektedir. Bununla birlikte çiğ
süt fiziksel birçok tehlikede
barındırabilmektedir (kıl, çöp, taş, vs..)

3. Güvenli süt tüketiminin tek yolu ısıl işlem uygulanmış ve ambalajlanmış sütlerin
tüketimidir.

4. Alınan peynirin soğuk olduğu hissedilmelidir. Ürün raflardaki sıcaklığın 2°C’ nin
altında olması gerekmektedir. Ayrıca rafların direk güneş ışığına maruz kalıp
kalmadığına da dikkat edilmelidir.

5. Uzun süre muhafaza sırasında peynirde küflenme meydana gelebilmektedir.
Küflenmenin önlenebilmesi için peynirin buzdolabında ( +4 ile
6 o C ) saklanması gerekmektedir.

6. Küflenme gözlendiğinde kaşar peyniri gibi sert peynirlerde küflü kısım 2.5 cm
kalınlıkta kesilip atıltıktan sonra peynir tüktilebilmektedir. Beyaz peynir, krem
peynir gibi peynirlerde küf gelişmesi gözlenmiş ise ürün tüketilmeden
atılmalıdır. Çünkü küfler ”mikotoksin” olarak adlandırılan toksik bileşikler
üretmekte ve bu bileşikler ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

7. Ambalajlı ürün satın alırken ambalajın bozulmamış ve sağlam olmasına dikkat
edilmelidir

8. Satın alınan gıdaların etiket bilgileri dikkatle okunarak, son kullanma tarihleri
ve üretim izinleri incelenmelidir.

9. Yoğurt alırken raflardaki sıcaklığın 4°C’nin altında olması gerekmektedir.

Süt Ürünlerinin Saklama Koşulları

1. Satın alınan pastörize süt mutlaka +4oC’da soğuk koşullarda en çok 48 saat
muhafaza edilmelidir.

2. UHT sütlerin kapağı açılmamak koşuluyla paketinde belirtilen raf ömrü
içerisinde oda sıcaklığında tutulabilir, ancak kapağı açıldıktan sonra mutlaka
+4oC’deki buzdolabında saklanması gereklidir. Bu şekilde UHT süt buzdolabı
koşullarında en çok 2 gün saklanabilir.

3. Açılmış olan sütün oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmemesi gerekir.

4. Küf gelişiminin önlemesi için peynir orijinal ambalajında +4°C’ deki
buzdolabında saklanmalıdır.

5. Peynirler buzdolabının en soğuk kısımlarında muhafaza edilmeli ve buzdolabı
kapağına yerleştirilmemelidir.

6. Kapalı bir peynir ürünü +4°C’ deki buzdolabında 3–4 hafta saklanabilmektedir.
Ancak peynir cinsine göre bu süre değişebilmektedir.

7. Yoğurt +4°C’de buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde markaya bağlı olarak
üretim tarihinden itibaren 20-30 gün saklanabilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder