Fırında pişirme

Fırında pişirme dünyanın en yaygın tekniklerindendir. Fırında pişirme aslında fırının kullanıldığı en eski tekniklerden biridir. Ancak unutmamak gerekir ki fırın, birçok başka pişirme tekniğinde de -mesela roti etme, breze etme, hatta gratine etme gibi- kullanılır. Şu anda sözü edilen fırında pişirme ise bunlar içinde en yalın olan teknik sayılabilir.

Fırında pişirmede esas olan, yiyeceğin kapalı sıcak bir ortamda ısının etkisiyle ağır ağır pişmesidir. Bu teknikte yiyecek, eğer kendinden yağlı değilse, hafifçe yağlanmış bir tepsiye konur. Ender olarak ise yağ kullanılmaz ve yiyecek alüminyum folyo veya yağlı kağıda sarılarak pişirilir. Tepsinin tek başına yetmediği durumlarda, yiyecek bir tel ızgaraya konur ve pişirilir. Ancak, bu takdirde akan pişme sularının toplanması ve fırının temiz tutulması amacıyla yine de ızgaranın altına bir tepsi yerleştirilir.

Fırında pişirmede ısı genellikle 140 C° ile 250 C° arasında olur. En yaygın kullanılan ısı aralığı 160 C° ile 180 C° arasıdır. İyi fırınlarda ısı yalıtımı mükemmel olduğundan gösterge gerçekten fırının içindeki sıcaklığı gösterir. Isı yalıtımının iyi olmadığı fırınlarda ise ısı kaçağı, pişirme işleminin uzamasına ve çoğu zaman da istenen ölçüde başarılı olmamasına yol açar.
Fırında pişirme, genellikle büyük parça etler için ideal bir teknik olarak kabul edilir. Ağır pişirme, yiyeceğin üzerinde kızarmış ve çıtır bir kabuk oluşmasını sağlar. Bu kabuk da başlı başına bir lezzet faktörü sayılır.

0 yorum:

Yorum Gönder